Statut juridique

,

ID [nl]

Urban : 187

Soort

Park
Dit domein ligt op de zogenaamde 'Stuyvenbergen', een gehucht in Stalle dot vaak ook gewoon 'Stalle' genoemd wordt. Oorspronkelijk was het een landbouwbedrijf dot zich uitstrekte tussen de Ukkelbeek, de Stalleheide en de gronden van het Hof ten Hecke (voorbij de huidige Alsembergse steenweg).

Vanaf het midden van de 17de eeuw volgde een hele reeks eigenaars elkaar op tot het goed in de 1 9de eeuw werd opgekocht door Antoine-Théodore Gambier, die het verhuurde aan François-Vincent Raspail (Frans scheikundige en politicus, 1794-1878). Nadien bleef Stuyvenbergen in de volksmond 'het Raspailhuis' heten.

Het Rospoilhuis werd later omgebouwd tot een tehuis voor gehondicapte kinderen en werd in 1966 aan de Belgische staat verkocht.

De schaduwrijke en vrij vochtige tuin is verfraaid met een waterpartij die mogelijk gevoed wordt door een bron. Wat verder staat een soort ronde toren waarvan het metselwerk in zandsteen een bakstenen constructie bedekt. Eronder bevindt zich een ronde gewelfde zaal die mogelijk als ijskelder gediend heeft. Het bovenste gedeelte van deze bijna 4 meter hoge boren is ingericht als terras. Een gedeelte van de tuinmuur is gebouwd in Spaanse baksteen.

Bekijk alle bomen en objecten van deze site (8)