Statut juridique

,

ID [nl]

Urban : 103

Soort

Park
Het Centraal park dot de gemeente tussen 1932 en 1935 opkocht en inrichtte, heeft een bijzonder reliëf dot de aanplanting goed tot zijn recht laat komen, vooral enkele boomgroepen waaronder rode Amerikaanse eiken, essen en lindebomen, en een kleine dreef tussen opgebonden lindebo¬men die het landschap doorkruist.

Voorts bezit het een stenen brug over een kleine, schilderachtige holle weg. Het gebied grenst op harmoni¬euze wijze aan de tuin van het Eras¬mushuis en bevat interessante (and¬schapselementen zeldzaam zijn voor parken van een dergelijke beperkte omvang.

In de schaduw van de Sint-Pie¬ter-en-Sint-Guidocollegiale ligt de tuin van het Erasmushuis, genoemd naar de eminente humanist die hier in 1521 verbleef. De inschrijving van de tuin op de bewaarlijst sluit aan bij de bescherming van het huis door het koninklijk besluit van 25 oktober 1938.

René Pechère en E. Jacquemote hebben de plaats heringericht tot kleine moestuin, vrij géinspireerd op de middeleeuwse gesloten 'hof'. De moestuin telt 15 vierkante tuinbedden met aromatische en sierplanten. Stok¬rozen en rozemarijn bloeien te mid¬den van boordsels met tijm en citroenkruid.

De openingen in de tuinmuur kijken uit op -een veel groter gedeelte: een boomgaard met een tiental bomen waaronder de gewone tradi¬tionele variëteiten zoals appel-, peren¬en pruimenbomen, maar ook kwee¬peer- en mispelbomen. Longs de opmerkelijke scheidingsmuur die deze boomgaard omringt, liggen grasvelden met boomgroepen linde¬bomen, beuken en esdoorns.

Bekijk alle bomen en objecten van deze site (3)Het besluit openen